Als bier zo perfect is waarom is het dan nog bijna altijd wijn dat bij de gerechten wordt gedronken?
Dit is goed te verklaren. Ten eerste het imago van bier. Uit eten gaat toch vaak gepaard met een bepaalde allure, iets chics. Je hebt in ieder geval vaak je nette schoenen aan. Met bier zijn we nog lang niet op dit niveau en ik denk ook dat dit niet het doel is van de bierbrouwer. Maar op product- en smaakniveau zal het menig wijndrinker verrassen.
Een ander belangrijk aspect is dat bier vaak in een 33 cl flesje zit. Bij een 6-gangen diner is 2 liter bier wellicht te veel van het goede. Al drink je bij een sterrenzaak ook wel 9 of 10 glazen wijn… wijn kun je per glas uitschenken en de meeste wijnen blijven wel 2 of 3 dagen goed wanneer ze geopend zijn. Geopend bier moet je eigenlijk dezelfde dag opdrinken.
Proefglaasjes van de tap zijn natuurlijk perfect. Bij een bierarrangement kunnen we altijd bijschenken, ik bedoel bijtappen. Helaas heeft niet ieder restaurant zoveel taps…nog niet.
Zoals je leest is het probleem voornamelijk praktisch. Vandaar dat veel restaurants er nog niet aan willen. Een eigenaar zal altijd ook in marges denken en niet alleen in beleving en smaak.
Maar geloof me; op smaakniveau zal bier het altijd winnen. Momenteel zijn we nog gesloten en zijn furore aan het maken in de Homecooking business. Hierbij bieden we altijd een goed doordachte bierpairing aan bij 4 of 5 gerechten. W beschrijven dit en soms doen we er zelfs een filmpje bij waar een van onze bierexperts je uitlegt waarom het gerecht en het bier een fantastische match is.
Ik ga je nu uitleggen hoe de techniek achter deze pairings werkt. Ga naar onze webshop en bestel een van onze menu’s online en ervaar het thuis. Je zult versteld staan. Daarbij 4 of 5 flesjes bier, ach, je bent toch al thuis…geen probleem!!
De techniek, hoe hedde ge da gedaan?
Vanuit het klassieke Belgische bierland is het een abc’tje. Hier vertellen je ze dat bier en een gerecht op 3 niveaus kunnen matchen:
A: Accenten zoeken. Heel simpel: een zoet gerecht met een zoet bier. Een stout met een chocolade truffel. Niet te veel over nadenken, gewoon dezelfde accenten naast elkaar zetten. Niet heel ingewikkeld maar daardoor ook vaak heel goed. Keep it simple.
B: Brug bouwen. Je knijpt graag een citroen uit over je witvis. Maar een lekker witbier waar die citroensmaak al in zit zal hetzelfde effect hebben. Plus natuurlijk de koolzuur die lekker door dat visje snijdt. Vergeet dat niet!!
C: Contrasten vinden. Zoeken naar contrasten is niet moeilijk, het vinden ervan wel. Een klassiek voorbeeld is mosselen met stout bier. In je hoofd hoort dit niet te werken, maar juist het ziltige met de intense diepe koffiesmaken in een stout maken dit een geweldige combinatie.
Maar dit is de uitkomst en niet de som. Daarvoor kijken wij biermensjes toch naar onze wijncollega’s. Want de techniek van het zoeken komt toch uit de wijnwereld. Dit gaat als volgt:
Mondgevoel: Een gerecht of bier kan filmend zijn, áchter in de mond. Of strak, vóór in de mond. Een salade met framboos is heel strak, daar ga je geen heftige dubbel bij serveren die qua mondgevoel moutig, zoetig en rond, dus erg filmend, is.
Intensiteit: Het ene mag het andere niet op de achtergrond duwen. Gelijke smaakniveaus is erg belangrijk voor een succesvolle pairing. Bij bijvoorbeeld stoofvlees dat hoog in smaak is serveer je een heftige quadrupel of een intense dubbel.
Seizoenen: Dit lijkt voor de hand liggend, maar wordt vaak vergeten. Een ”fruits de mer – pasta” met veel citrus en zomerse smaken vraagt ook een bier waarbij je ook meteen aan de zomer denkt.
Theoretische praat en de praktijk
Gelukkig verschillen smaken maar de hierboven beschreven technieken zullen 9 van de 10 keer bij de meeste mensen kloppen. Gelukkig bevestigt de uitzondering de regel. Dus ga zelf op onderzoek uit of bestel een homecooking menu waar veel van de hierboven beschreven technieken worden toegepast.
Blijft de vraag over die ik me in het begin gesteld heb; Drink je bier en ga je daarna koken…of proef je een gerecht en ga je op zoek naar een bijpassend bier…? Beide zijn natuurlijk erg leuk. Niet iedereen heeft zoals ik toegang tot een grote diversiteit aan bier. Dus vaak doen wij het tweede. Toch worden er hier ook bieren geproefd ter inspiratie voor een gerecht. Ik zou thuis ook voor het tweede gaan; koken en veel verschillend bier in huis halen. Geen match gevonden? Geen probleem. Je hebt vast een leuke avond gehad, haha!
Wellicht ben je er al mee bezig en heb je zelf al fantastische pairings gevonden. Laat dan een berichtje achter. Want blijf nieuwsgierig, je bent nooit uitgeleerd!
Leave a reply