Bier of wijn?
Laten we beginnen bij het begin! Wij in Noord-Europa hebben een biercultuur. Dus van vroeger uit werd er bij iedere maaltijd bier gedronken, want dat was het enige wat er gedronken werd. Van water werd je ziek en van bier niet. Ik spreek hier natuurlijk over de tijd dat men nog onwetend was omtrent hygiëne, steriliseren en bacteriën.
In het zuiden van Europa trokken ze graag een fles wijn open. De pairing ging er om welke wijn er voorhanden was en welk gerecht in het seizoen. Natuurlijk werd er bij een gerecht met zware intense smaken eerder iets roods open getrokken, maar veel verder kwam men niet. Dat er bijvoorbeeld in Frankrijk vaak rode wijn bij de kaas na de maaltijd wordt geschonken heeft te maken met het feit dat de flessen rode wijn bij het hoofdgerecht nog niet leeg waren. Want als je het een echte kenner vraagt is rode wijn of een port geschikt voor een heel beperkt aantal kazen. Zeker niet voor een hele kaasplank. Dit is dus een kwestie van gewoonte, van traditie en sommige roepen nogal snel ‘Blijf van onze tradities af!’ Gelukkig leven we in 2021 en weten we wel beter.
Gaat de bier-dude hier een beetje wijn af zitten zeiken?
Zeker niet, vergis me niet, ik ben ook een groot fan van goede wijnen. Wijn heeft een bepaalde intensiteit die de meeste bieren niet hebben. Vaak zijn ze complexer (lees: verfijnder) dan bier, uitgesproken en ‘in your face’. Dat is ook juist de reden dat wijn bij heel veel gerechten niet geschikt is. Daarbij heeft de meeste wijn een bepaalde vorm van zuur waardoor er een mismatch kan ontstaan. Tevens mist (de meeste) wijn ook koolzuur, wat bij bierpairing vaak zorgt voor een mooie samensmelting van smaken, omdat koolzuur door vettige gerechten heen snijdt.
Genoeg over wijn. Let’s talk beer!
In de meeste restaurants zie je het nog niet. Een bierpairing op de kaart. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat veel restaurants geen heel divers bieraanbod hebben, al zie ik dit wel veranderen. Maar belangrijker is dat de kennis niet aanwezig is en bier als product een verkeerd imago heeft.
Helaas leven wij in een land waar 80% nog steeds kwantiteit boven kwaliteit kiest en is Koning Pils nog steeds oppermachtig. Bier wordt vaak geassocieerd met voetbal, op stap gaan en zuipen. De tegenbeweging craft bier, waar wij deel van uitmaken, doet het goed maar we zijn nog niet tot op restaurantniveau doorgedrongen. Ik gooi de knuppel graag in het hoenderhok. Bier is meer geschikt dan wijn bij het eten. Basta! Geen discussie…nee hoor, haha, graag wél discussie.
Hier mijn argumenten:
- Bier is meer divers in smaak dan wijn. Veel meer divers, van zuur tot zoet en van zout tot bitter. Niet allemaal zo complex en intens als wijn wellicht, maar het smaakpallet is vele male groter. Hierdoor is er bij ieder gerecht, van een stuk kaas of een bonbon tot ‘nr. 63 met kroepoek’ etc. wel een bier te vinden dat matcht.
- Bier heeft koolzuur. Nou heeft traditioneel gezien niet iedere bierstijl veel koolzuur, maar het zit er bíjna altijd in en we houden ervan. Koolzuur, oftewel CO2, heeft een oplossend effect bij bijvoorbeeld vette vis, kazen, romige sauzen enz. Je zult merken dat koolzuur zorgt voor een betere oplossing waar het bij wijn vaak een emulsie in je mond oplevert.
- Wijn heeft bijna altijd een zuurgraad. Zoete wijnen, dessertwijnen, madera e.d. daargelaten. Een echte wijnkenner zal ook altijd witte port, dessertwijn of madera bij je kaasplank adviseren. Deze zuurgraad maakt wijn een stuk beperkter dan bier.
Leave a reply