Duurzame Kost: agrarisch in hartje Eindhoven

Duurzame Kost: agrarisch in hartje Eindhoven

Onze brouwerij heeft een rijke geschiedenis en een mooi verhaal. Voor onze gerechten werken we samen met leveranciers die net zoveel waarde aan hun product hechten als wij. Zo weten we zeker dat wat er voor je neus verschijnt met de grootste zorg gemaakt is. Of geteeld, in dit geval, want in deze blog presenteren wij: Duurzame Kost.

Duurzame Kost is een cityfarm die groenten teelt door middel van een aquaponicssysteem. De groenten groeien onder ledlicht. Benieuwd hoe dit precies gaat? En waarom alle lampen roze en paars zijn? Lees dan snel verder!

Van cityfarm naar onze keuken

In onze keuken gebruiken we ingrediënten die zo vers mogelijk zijn. Om onze gerechten nog mooier, beter en lekkerder te maken zijn we een tijd geleden gaan samenwerken met Duurzame Kost. Zij leveren onze sla en eetbare bloemen. Het allerbeste: de groenten zijn van hogere kwaliteit, worden duurzaam en biologisch geteeld en zijn daarom nog lekkerder!

Duurzame Kost teelt niet alleen bijzondere producten, maar heeft ook bijzondere mensen in dienst. De stichting biedt een mogelijkheid tot dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in een rustige omgeving met voldoende doorgroeimogelijkheden. Een mooie gedachte, waar wij als Stadsbrouwerij volledig achter staan!

Aquawattes?

Duurzame Kost teelt haar groenten door middel van een aquaponicssysteem. Dit systeem combineert aqua- en hydrocultuur en zorgt voor een circulair systeem met eindeloze voordelen. Zo gaat het in zijn werk:

In het aquaponics-gedeelte leven forellen die door middel van een automatisch voedingssysteem biologisch voer krijgen. De uitwerpselen van deze vissen worden via het circulaire watersysteem naar het hydroponics-gedeelte gevoerd, waar bacteriën de uitwerpselen van de forellen omzetten in voedingsstoffen voor de planten. De planten filteren het water en halen alle voedingsstoffen eruit. Het schone water stroomt zonder afvalstoffen terug naar de vissen, waar het hele proces weer opnieuw begint.

De planten groeien onder ledlampen, zonder natuurlijk zonlicht. Hoe kan het dan dat de planten zo goed groeien? De ledlampen geven een combinatie van rood en blauw licht af: dit bevordert de bladgroei en stimuleert de productie van gezonde antioxidanten.

Het mooie aan dit systeem: het verbruikt 90% minder water dan tuinieren in volle grond, omdat het water wordt gerecirculeerd. Alleen het water wat de planten opnemen en het water dat verdampt, moet bijgevuld worden.

Daarnaast is het systeem niet afhankelijk van vruchtbare aarde en hoeft er geen grond bewerkt te worden met vervuilende landbouwmachines. Duurzame Kost stoot dus ook minder CO2 uit!

De verse vis zorgt voor een gezonde bron van eiwitten, waardoor de planten beter groeien. Er worden nooit hormonen, antibiotica en andere vis-additieven gebruikt, omdat ze schadelijk zijn voor de planten. Volledig biologisch dus!

Crispy sla, gemengde sla, eetbare bloemen…

Al deze heerlijke groenten worden verwerkt in onze hamburgers, salades en bijgerechten. Zo is de gemengde sla, waarmee onze salades gemaakt worden, volledig afkomstig van Duurzame Kost! Ook op onze hamburgers en sandwiches vind je de crispy sla van deze city farm. En heb je ooit de eetbare bloemen gespot op je gerecht? Gele en paarse viooltjes misschien? Ook die worden met zorg en aandacht geteeld bij Duurzame Kost.

Trots op onze leverancier

Kortom: wij zijn trots op Duurzame Kost en tevreden over hun producten. De volgende keer dat je een salade, hamburger of bijgerecht besteld, kun je er nog meer van genieten. Waarom? Omdat je ervan verzekerd bent dat de groenten met zorg en aandacht geteeld zijn. Net zoals alle gerechten die we bij de Stadsbrouwerij bereiden. Tot snel!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

X