Dutch Beer Challenge 2020: wat een succes!

Yes! De 6e editie van de Dutch Beer Challenge heeft ons maar liefst 3 medailles gebracht! 150 Watt en Zwarte Bliksem hebben goud in de wacht gesleept. Onze NEIPA, Orchestra of Angels, doet het ook dik prima met zilver!

We zijn retetrots op het behalen van deze plakjes. Toch alweer 5 jaar aan het brouwen en constant hard gewerkt, en nog steeds, aan mooie bieren, maar vooral ook aan de kwaliteit ervan.

Onze oprichting in 2015 valt samen met de start van DBCH, een afgeleide van Brussels Beer Challenge, wat internationaal gericht is. In 2016 vond onze brouwer Rob Bours slechts één bier volwaardig genoeg om in te sturen. Zo geschiede en prompt won dat bier meteen goud in de buitencategorie, want, gebrouwen met ‘vreemde’ ingrediënten. Je moet weten dat de biercategorieën beperkt zijn en de bieren wel in de stijl moeten vallen. Omdat er toen steeds meer vreemde ingediënten in bier werden gebruikt is deze categorie ontstaan, inmiddels uitgebreid tot 2, bieren tot 6% alcohol en boven de 6% alcohol. Nog steeds een ruim begrip. Dat bier draagt de naam 400 Volt en het buitenaardse ingrediënt is natuurlijk vanille, en wel een home made extract van Madagaskar bourbon vanille pods. Later een aantal batches vervangen voor Blue Vanilla uit Reunion wat toch een hele andere sensatie oplevert. Zelden wordt deze RIS gebotteld zonder vanille. Dat gebeurt alleen als we de 400 volt laten rijpen op hout en er een petit peux overblijft. Deze is dan zeer beperkt en alleen verkrijgbaar op tap in ons proeflokaal/café.

Editie 2017 en 2018 leverden ons beide 1 bronzen medaille op en wel voor de 150 Watt Quadrupel. Met slechts vier ingeschreven bieren in beide jaren ook niet slecht toch?

Geen dieptepunten dan? Jawel, in 2019 de stoute schoenen aangetrokken en acht bieren ingezonden. Nul medailles was het bittere resultaat. Ergens ook wel begrijpelijk met inmiddels zoveel prachtige bieren van Nederlandse brouwers in de markt. Tel daarbij op dat Rob meestal niet ‘binnen’ de stijlregels brouwt, en je kans op succes wordt aanzienlijk kleiner. Pas de Problème, we geven niet op!

 

 

En dan dus 2020: 3 x prijs!

Wederom 150 Watt maar nu bekroond met goud!  Stiekem al drie medailles verzamelt, dat quadrupeltje. Lang geleden begonnen als proefbrouwsel onder Brasserie Bours. PB’s quad met cacaonibs, pruimen en voor de helft infused met ardbeg whisky, was de werktitel. (de testfase over welke whisky en hoeveel is een hoofdstuk apart ?). PB staat voor Peter Beenen, de zwager van Rob, hij was not amused dat Rob nog steeds geen quad had gebrouwen, een van zijn favoriete stijlen. Schandalig vond Rob ook. De daad bij het woord gevoegd en dat bier was werkelijk niet aan te slepen. De receptuur is nog altijd hetzelfde minus de nibs en de pruimen. Word ook wel eens op hout gelagerd en niet meer infused. (dure hobby op grote schaal)

Door naar:

Zwarte Bliksem, Black IPA, een aantal jaren terug een redelijk populaire stijl. Nu zie je ze wat minder maar wij hebben altijd achter dit bier gestaan en na een jaartje afwezig in 2018/2019 hebben we op verzoek van velen de Zwarte Bliksem weer nieuw leven ingeblazen. En Pats Boem: Gold! Origineel een duo met Witte Donder, een White IPA. Ook een bijna vergeten stijl nu de NEIPA’s een hype zijn. Een Black IPA, of Cascadian Dark Ale, kenmerkt zich door een volwaardige blonde American IPA te zijn maar dan pikzwart zonder al teveel de smaak van gebrande mout te bekomen in het bier. Daar is een brouwtechniek voor nodig om die subtiele balans te verkrijgen. Doe je dat goed dan win je smaakpapillen. Er komt natuurlijk meer bij kijken, maar in a nutshell….

Last but not least:

Orchestra of Angels -New England IPA- Onder ons personeel is dit prachtige bier platinum waard en velen delen die mening. Ook dit bier is gebrouwen binnen de stijl die, buiten enorme hophoeveelheden, ook een nieuwe brouwtechniek omhelst. De eerste batch van 1000 liter was tevens het proefbrouwsel en was meteen jackpot. De eerste keer dat onze brouwer ervan mocht proeven van zichzelf leverde een zonnedans van 5 minuten op met dito kreten. Toevalligerwijs viel dat samen met een stibon les die hij voorzat. In de pauze hebben alle deelnemers deze eerste ervaring gedeeld met Rob. Wat een feest met vele blije gezichten opleverde! Receptuur nooit meer aangepast, dat moge duidelijk zijn. We brouwen OOA inmiddels alweer bijna 3 jaar! En dan de naam: Die frase,voor degene die wat minder met jaren 80 muziek begaan zijn, komt uit ‘There must be an Angel’ van de Eurythmics. Zet in je playlist!

Get your prizewinning beers at your favorite beerdealer or online!

 

 

Een warm hart naar iedereen die onze brouwerij tot deze hoogten heeft doen stijgen!

Cheers!

 

100 Watt Brewery (Stadsbrouwerij Eindhoven)

 

 

Hieronder het originele recept:

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

X